Elevation rendering of parking concept

Municipal Lot #2 is part of a master plan that calls for the redevelopment of a five-acre underutilized site into a vibrant new mixed-use district called Flushing Commons. Because the proposed development calls for the closure of all public parking from the site, an interim parking plan was created. Municipal Lot #2 will be expanded from an 87-space, self-park public parking lot into a 275-space, attended interim parking lot. An additional 188 spaces will be provided for a maximum of ten years during construction, all within short walking distance of the Commons itself.

The B. Thayer team was responsible for the assessment of existing trees, design of all perimeter plantings, materials research, presentation graphics, and the development of the final submission package to the New York City Design Commission. Numerous sustainable design practices were incorporated into this project including: selection of appropriate plant species that will tolerate the local climate and urban conditions; the installation of porous pavement beneath the bicycle storage area; and the implementation of a bioswale to aid in the handling of site stormwater run-off and irrigate the site’s plant material.

Elevation rendering of parking concept

Flushing Commons Municipal Lot #2 Parking Lot Redevelopment

Location: Flushing, NY

Client: New York City Economic Development Corporation